ARVEN KARAVAN®

Sizin için en iyisi...

KARAVAN HAYATI FAYDALI BİLGİLER

Yeni Başlayanlar İçin Karavancılık ve Karavan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Özgürlük duygusunu hisseden tüm gezginlerin gönlünün köşesinde yatan tatil hayalidir karavanla tatil.

Karavan özgürlüğün ikinci adıdır. Karavan tatillerinde bir rota belirlense de her zaman o rotanın dışına çıkılır, o kesin.

Bir kez yapmanız halinde hayatınız boyunca ikinciyi ne zaman yapacağım diye düşünmeye başlarsınız. Biz de deneyimlerimizden faydalanarak sizlere karavan tatiline çıkacaklar için olmazsa olmazları listeledik.

Image

Tatil planı ve konaklama güzergahlarını iyi belirleyin
Türkiye ve dünyada özellikle karavan kampları genellikle doğası güzel ve bol yeşillikli yerlere konumlanmış durumdadır. Karavan bir özgürlük sunsa da karavan kamplarında kalmakta yarar var.

Karavan kamplarının en büyük avantajı ortak tuvalet, banyo dışında aracınıza elektrik ve su depolama yapmanızı sağlayan imkanları sunmasıdır. Günlük 50 ila 100 lira arasında konaklama ücretleri vardır. Kamplar, karavan kültürünün dibine vurmak ve karavan hikayelerini dinlemek için biçilmiş kaftan...

Kamp için çadır, uyku tulumu ve diğer ekipmanları alın.

Karavan cüssesi büyük bir araç olduğu için bazen engebeli veya ulaşımı zor arazilerde onu geride bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Bu durumlarda ihtiyacınız olan uyku tulumu, çadır, fener, elektrik veya ateş kaynağı gibi kamp ekipmanları, karavan dışında bu arazilerde kalmanıza yardımcı olacaktır. Ulaşılması zor koylar, tepeler veya değişik mekanlar için muhakkak bu ekipmanları yanınıza alın.

Kamp Yapmaya Çıkacak Kişilerin Bilmesi Gereken 18 Faydalı Tüyo

Image

Güvenlik

Karavan tatili sanılanın aksine güvenli bir yolculuktur. Ama yine de tedbiri elden bırakmamanız gerekiyor.

Özellikle yollarda

-En önemli kurallardan biri tekin olmayan yerlerde konaklamamak. Benzin istasyonu veya yoldan görünen bir güzergahta konaklamaktansa kimselerin göremeyeceği yerlerde konaklamanız daha iyi olacaktır.

-Savrulma veya devrilmeyi önlemek için 80 km süratin üstüne çıkmamak önemli.

-Karavanda uzun yolculuklar için en az iki sürücünüz olması yol yorgunluğunu ve riski en aza indirecektir.

-Lastik kontrolleri ve lastik patlamasına karşı stepnenin yerini bilmek yararlı olur.

-Araç çalışmıyorken ve herhangi bir elektrik kaynağına bağlanmamışken aküyü bitirmemek için; fön, fırın ve kettle gibi alet edevatı gerekmedikçe çalıştırmamayı öneririm.

-Yollarda güvenliğiniz için biber gazı spreyi yeterli olacaktır.

-GPS'le kendinizi bir arkadaşınıza takip ettirin.

-Yanınıza fener alın.

-Gideceğiniz güzergahlardaki hastanelerin listesini çıkarın.

-Aracınızdaki yiyecek saklama yerlerini doldurun.

-Araç seyir halindeyken sarsıntı çok olacağından kırılacak eşyalarınızı sabitlemeniz iyi olacaktır. Tüp ve elektrikli eşyaları yangın ve gaz sızıntısına karşı sabitleyin.

-Bir ilaç çantası yapın.

Image

En az bir tamirci tanıdığınız olsun

Eğer motor veya araç arızalarından anlayan bir yol arkadaşınız varsa bu dediğim maddeyi es geçebilirsiniz. Fakat bu arızalardan anlamıyorsanız en yakın tamirciye gidene kadar telefonla arayabileceğiniz bir tamirci arkadaşınız olması işinizi kolaylaştıracaktır.

Tatilinizi belgeleyin

Karavan tatilinde bagaj sorununuz pek olmayacağından yanınıza alabildiğiniz kadar teknolojik alet alıp tatilinizi fotoğrafların, videoya çekin ve bir şeyler karalayın. İnsanlar tatilden döndüğünüzde karavan anılarınızı görmek isteyecekler.

Image

Böceklere karşı korunun

Genellikle karavanlarda sineklik olmaz ve sıcak havalarda araç camları açık bırakılır. Karavanın içine böceklerin dolmaması için cam ve kapılara ilaçlama yapın.

Temizlik ve askeri disiplin şart

Karavan özgür bir tatilin en güzel tarifi de olsa 4 kişi 15 metrekare alanda kalınca bazı ufak kurallar koymanız gerekiyor. Yatılan yerlerin toplanması, mutfak düzeni ve özellikle karavan içinde ayakkabıyla dolaşmamak gibi.

Bisiklet, motosiklet veya zodyak bot alın

Karavan kampına yerleştiniz ama merkeze uzaktasınız. Bu gibi durumlar için karavana en az bir bisiklet alabilirsiniz. Bazı karavanlarda arka, ön veya iç tarafında motosiklet koymanız için bölmeler bile olabiliyor. İmkanınız varsa bu kısımları kullanın. Deniz ile haşır neşirseniz karavanın üst kısmına bir zodyak bot bile yerleştirebilirsiniz.

Karavanda tuvalet ve banyo işleri

Karavanda banyo yapma imkanınız olacaktır. Genelde 30 ila 100 lt su tankları olduğundan 1 günde 4 kişi banyo yapıp, bulaşık yıkayabilir. Tuvalette ise pis su tankına dolan insan atıkları ufak jet motoru kıvamındaki bir aletle dışarı fışkırtılabilme şansına sahiptir. Bu boşaltım işlemi genellikle aracın alt ve yan kısmında olur ve boş tarla veya otoyol kenarlarında, kirletmeyecek şekilde durduğunuz bir anda düğme vasıtasıyla yapılabilir. Temizlik açısından 4 günde bir boşaltmanızda yarar var.

Karavancı selamı

Karavan bir kültür ve yaşam şeklidir. Bir karavancının diğer bir karavancıya yardım etmesi beklenen bir davranıştır. Özellikle yollarda başınıza bir iş gelirse ve bir karavancı sizi görürse mutlaka yardım eder. Her karavancı karşılaştıkları anda birbirine korna veya el ile selam verir.

Image

Sıkça sorulan sorular

Aracı vurdum ne yapacağım?

Kiraladığınız karavanların sigortaları oluyor fakat genellikle imzaladığınız belgeler gereği, araca hasar vermeniz durumunda verdiğiniz zararı karşılamak zorunda oluyorsunuz.

Araç kiralamak için hangi ehliyet tipine ihtiyaç var?

Moto karavan yani kamyon kasa ve römorklu yani otomobilinizin arkasına bağladığınız modellerin ikisinde de B tipi yani otomobil ehliyetiniz varsa araçları kiralayabiliyorsunuz. Bazı karavanların kafası tır olduğundan onlar için B ehliyeti yeterli olmayacaktır.

İlk 2 gün neden midem bulanıyor?

Deniz ve karavan yolculuklarının ilk günlerinde mide bulantısı normaldir. Özellikle hep yoldaysanız. Karavan yolculuk esnasında biraz sallandığı için karaya ayak bile bassanız yer sallanıyormuş hissine kapılacaksınız. Korkmayın herkesin başına geliyor ve ilk günlerden sonra geçiyor...

Karavancılık terimleri

Moto Karavan: Kasa ile aracın aynı şasi üstünde olduğu karavan türüdür. Genellikle kamyon kafaları ve arkalarında karavan olur.

Römork Karavan: Önde aracınızın olduğu arkada ise çektiğiniz kasanın olduğu karavana römork karavan denir.

Alkoven: Moto karavanlarda sürücünün üst kısmında olan yataklı bölmeye alkoven denir.

Yaşam aküsü: Karavanınız seyir halinde değilken tüm elektrikli aletleri çalıştırmanıza yarayan bir jeneratördür.

Atelaj: Araba ve römork (karavan) birbirlerine baglandıkları zaman meydana gelen araç tipidir.

Webasto: Karavanları ısıtmak için en ideal ve kullanışlı yöntem webasto denilen çok az miktarda mazot ile uzun süre ve üfleme şeklinde sağlıklı sıcaklık sağlayan cihazlardır. Bu cihazların ismi webastodur.

Çeki demiri: Römorklu karavanlarda römorku aracınıza bağlayan aparata çeki demiri denir.

Kampervan: Çekme karavan dışında bir motokaravan tipi olup, bir minibüsün içinin dekore edilmesiyle ortaya çıkarılan motokaravan modeline karavancılık dilinde "campervan" (kampervan) denir.

Image

Image
Image